Cum a fost 2019 pentru Transilvania Executive Education

Prin colaborarea cu companii, profesioniști, universitari și experți din întreaga lume, ne propunem să devenim un spațiu care încurajează schimbul constructiv de idei și sa contribuim la consolidarea unui mediu de afaceri rezilient și creativ în Transilvania și România.

În acest sens, eforturile noastre din ultimul an s-au concentrat în direcția conectării mediului de afaceri, comunității academice și a mediului non-guvernamental cu rețeaua noastră de educație executivă prin evenimente și întâlniri stimulative intelectual precum modulele din cadrul programului de Executive MBA, atelierelor de discuții și lansărilor de carte, conferințelor Executive Talks, evenimentelor de networking şi a unui masterclass cu doi dintre cei mai importanți experți globali în știința sistemelor.

Împreună cu principalul nostru partener educațional, Universitatea Hull din Marea Britanie, am organizat în Cluj-Napoca 14 module Executive MBA, care au constat în peste 430 de ore de predare efectuate de profesori și experți ai Universității Hull, cu experiență practică și academică în mediul internațional. În decursul ultimului an ni s-au alăturat 35 de studenți noi în cadrul celor două clase EMBA începute în acest an, în timp ce 20 de absolvenți au finalizat programul după doi ani de studii și pregătire susținută. Am ajuns astfel la o nouă etapă din istoria acestui program, cu peste 130 de oameni de afaceri și antreprenori înscriși și 65 de absolvenți de la lansarea programului în Cluj-Napoca. Cu ajutorul partenerilor noștri, am reușit să oferim 5 burse anul acesta celor care s-au înscris în programul EMBA.  

În efortul nostru de a conecta organizațiile de afaceri, academice și non-guvernamentale din Cluj și România cu rețeaua noastră de educație executivă, am organizat 14 conferințe Executive Talks cu peste 230 de participanți. La acest conferințe au participat în postura de key note speaker profesioniști și lideri importanți din mediul de afaceri local şi international precum: Alin Băiescu - alumni EMBA University of Hull, director comercial la Polaris Medical, Mirela Oprea - proprietar și fondator al Dream Management, Sorin Stan - Managing Director la Fluentech, Nadia Oanea - Specialist Fiscal și Partener la Grant Thornton România, Doru Droscaru - Chief Product Officer la Youkno, Răzvan Drăgoi - Chief Development Officer la Fan Courier, Mircea Hoțoleanu, consultant în managementul afacerilor pentru industria software și fost director al Shared Services Emerson România, Doru Șupeală - alumni EMBA University of Hull, marketer și fondator al școlii de marketing SPOR, Daniel Mihai - director al Proposals Europe pentru Emerson Automation, Andrei Roth - manager Cluj Office UiPath, și Andrew Taylor, director general al Transilvania Executive Education și fondator al Connect CEE, care ne-au provocat să ne gândim la evoluțiile digitale actuale și la viitorul afacerilor și modului de producere a valorii adăugate.

Pe lângă modulele și conferințele Executive Talks organizate în mod regulat, ne-am concentrat eforturile pe articularea dialogului și schimbului de idei dintre comunitatea de afaceri românească şi experții globali prin organizarea de discuții şi întâlniri concentrate asupra transformărilor produse de convergența tehnologiei și a globalizării. În luna iulie am organizat o conferință despre viitorul securității cibernetice în parteneriat cu Evozon, la care l-am avut ca invitat pe Dionysios Demetis, lector în cadrul Facultății de Business a Universității Hull și expert în combaterea strategiilor de spălare a banilor, care ne-a vorbit despre digitalizare și riscurile emergente ale atacurilor cibernetice în cadrul economiei de rețea actuale aflate în plină dezvoltare.

În noiembrie, ne-am concentrat atenția asupra ideii de leadership și strategie, aducând la Cluj-Napoca doi dintre experții de renume in domeniul științei complexității și gândirii sistemice, Yasmin Merali și Dave Snowden, pentru un workshop găzduit in parteneriat cu Steelcase. Evenimentul i-a ajutat pe participanți să dobândească combinația necesară de abilități conceptuale de clasă mondială și capacități organizaționale pentru a construi o organizație adaptativă și rezilientă, aptă să concureze și să exceleze în lumea complexă, interconectată de astăzi. Cei doi au susținut și un atelier de strategie care a abordat nevoile actorilor implicați în îmbunătățirea societății noastre, pentru a planifica și acționa strategic într-un mediu care se schimbă și evoluează rapid, cu provocări în creștere și nevoi complexe.

Mai mult, am organizat o lansare de carte a volumului „People, Place and Global Order. Foundations of a Networked Political Economy”, scris de colegul nostru Andrew Taylor împreună cu Adam Bronstone și publicat de editura Routledge Taylor și Francis Group. Am continuat în această direcție și în cadrul comunității EMBA, unde ne-am bucurat să-i ajutăm pe absolvenții celei de-a treia cohorte la publicarea unei cărți cu cele mai bune eseuri ale lor, carte care reprezinta un cadou pentru comunitatea EMBA: “In Search of Tomorrow. Critical Thinking about the Romanian and International Business Environment” [Cluj-Napoca: Cluj University Press 2019]. Această carte este rezultatul eforturilor combinate ale clasei R3 EMBA, care a adunat în acest volum colectiv unele dintre cele mai bune eseuri și studii de caz scrise în timpul celor 2 ani de studiu ale programului EMBA, pentru a le disemina în cadrul comunității academice și de afaceri din România. Eseurile acoperă o serie de subiecte care variază de la industria asigurărilor si finanțelor, HoReCa, managementul resurselor umane, IT&C, sănătate publică, producție, marketing, gestionarea operațiunilor, mergând până la înființarea de cafenele gourmet sau dezvoltarea de noi mărci pentru piața berii artizanale.

Înțelegem cât de important este să creăm un spațiu care să încurajeze un schimb constructiv de idei și să contribuie la consolidarea unui mediu de afaceri inovativ și creativ, motiv pentru care am organizat primul nostru eveniment la Sibiu, sub forma unui atelier de strategie, menit să faciliteze înțelegerea modificărilor continue din sistemul de creare a valorii economice și sa furnizeze o serie de instrumente analitice instrumentale in îmbunătățirea modelelor de afaceri locale. 

A fost un an grozav și le mulțumim tuturor celor care au contribuit la succesul nostru, în special studenților și alumnilor noștri, a căror implicare în dezvoltarea ONG-ului nostru a fost constantă și susținută de-a lungul anilor.

Pentru anul următor intenționăm să continuăm aceste evenimente și activități. Avem de gând să organizăm evenimente de networking și conectare a comunităților de afaceri, să interacționăm cu antreprenorii și companiile din Transilvania și regiunile înconjurătoare si să continuăm seria de discuții și ateliere pe care le-am început în anii trecuți prin aducerea la Cluj și in România a câtorva dintre cei mai cunoscuți și apreciați experți globali, cercetători și manageri de afaceri de succes, care să ne inspire și să ne provoace.

Rămâneți aproape pentru a afla mai multe despre activitățile noastre!