Când am început plini de entuziasm programul Executive MBA în România am pornit la drum cu două idei în minte: să ajutăm mediul de afaceri să prospere prin racordarea lui la piața de idei şi tendințele globale de business, și să încurajăm dezvoltarea unui leadership responsabil care să construiască modele de afaceri sustenabile și incluzive. Deși mai avem încă un drum lung de parcurs, credem că mediul de afaceri românesc se schimbă și a realizat multe în ultimii ani. La Cluj am ajuns la cea de-a 7-a grupă de cursanți care a început programul EMBA. Peste 130 de participanți au absolvit deja programul. Am lansat noi programe de educație executivă, am construit o comunitate și am stimulat dezvoltarea de noi idei de afaceri. Iar interacțiunea dintre experiența și talentul comunității de afaceri locale și lumea academică globală a generat o serie întreagă de discuții şi cercetări noi care ne ajută să înțelegem mai bine dinamicile economice locale şi schimbările din mediul de business din România. Fiindcă dorim ca ideile şi discuțiile generate de aceste cercetări să ajungă la o audiență cât mai largă şi să aibă un impact în mediul de business ne-am propus să publicăm o parte dintre ele în acest volum colectiv, aflat la interesecția dintre o carte de management şi business şi un număr special dintr-un jurnal ştiințific.
Putem vedea în aceste cercetări apariția unei noi generații de profesionişti, mult mai îndrăznețe, în căutare de noi piețe şi idei de afaceri dar şi în căutare de noi răspunsuri pentru provocările cu care ne confruntăm.Toți autorii pe care îi veți citi în acest nou volum publicat de Presa Universitară Clujeană sunt absolvenți ai programului Executive MBA al Universității din Hull (Marea Britanie). Aceştia au absolvit programul între anii 2017 și 2020, iar lucrările publicate în această carte reprezintă disertații care au fost notate cu calificativul „Distinction”. Cartea este menită să îi inspire pe cei dornici să facă schimbări în organizațiile lor sau să dezvolte un nou model de afaceri, dar şi să ne arate dimensiunea transfomărilor actuale a mediului de afaceri românesc.
Această colecție de studii de caz se concentrează în mare parte pe afacerile care își desfășoară activitatea în România și pe mediul de business românesc iar cititorul va avea ocazia să cunoască nu numai transformările care are loc în companiile mici, mijlocii și mari care își desfășoară activitatea în România, ci și modul în care managerii și liderii de afaceri înțeleg aceste transformări, modul în care abordează noile practici, modul în care abordează inegalitatea de gen și modul în care aceştia percep această lume aflată în schimbare rapidă în care modelele vechi sunt perturbate și apar noi arhitecturi și idei de afaceri. Citind aceste lucrări, cititorul va avea acces nu numai la noi date noi, la o înțelegere etnografică a companiilor românești și multinaționale analizate aici, ci și la persoanele care conduc și antrenează aceste schimbări. Capitolele din această carte descriu și analizează nu numai companiile și diferitele procese și transformări prin care trec acestea, ci şi oferă o voce oamenilor care imaginează şi proiectează aceste schimbări. În spatele proiectelor de cercetare, teoriilor, datelor și analizelor îi vedem pe artisanii acestor procese. Vedem opiniile, ipotezele, speranțele și îndoielile lor cu privire la modelul economic și de creștere actual. Vedem ce fel de schimbare ar dori să producă și cum își imaginează locul de muncă sau echipa ideală de lucru.
Volumul explorează aceste transformări de-a lungul mai multor domenii de afaceri și dimensiuni organizaționale. Aceste dimensiuni au modelat structura actuală a cărții - care este organizată în jurul a patru secțiuni principale:
- Strategie și schimbare;
- Oameni și organizații;
- Tehnologie și antreprenoriat; și
- Inovație și etică.
Această carte a fost posibilă printr-un efort comun al autorilor și a fost coordonată de Alin T. Băiescu, alumnus al programului EMBA al Universității Hull și Transilvania Executive Education.
Autori: Teodor Băbuț, Alin T. Băiescu, Dan Bizubac, Ovidiu Cernea, Florian‐Udvari Antal‐Arpad, Raluca Frîncu, Marius Cornel Moldovan, Victor Liviu Pop, Florina Popîrțac, Florian Sămărghițan, Daniela Secară, Gabriel Souca, Doru Șupeală, Mirela Târnovan, Olguța‐Dana Totolici, Cristinela Velicu, Cătălina Vescan.
Editor: Ovidiu Oltean
Cartea va putea fi comandată în curând online şi achiziționată de la librăria Universității Babeş-Bolyai.